Pogoda Łódź

- Prawa Łódź -

Artykuł

Zakaz spożywania mięsa - cz. II

Oie nezgpeux41co
9 Września
22:32 2020

Jaką zatem przyczyną było wyjście z takim działaniem? Myślę, że jedynym powodem może być rozszerzenie elektoratu dla Zjednoczonej Prawicy. Nawet na portalach trudnych o posądzenie o sympatie prorządowe, widać wiele komentarzy chwalących PiS i prezesa Kaczyńskiego. 

Wielu wrażliwych ludzi chciałoby oszczędzić cierpień zwierzętom, ale czy to jest możliwe w świecie zdominowanym przez gatunek Homo sapiens? Jesteśmy mięsożerni, czy nam się to podoba, czy nie. Jak ktoś ma jakieś wątpliwości polecam zajrzeć sobie w usta, choćby w domowej łazience. Są kły? Są. 

Czy jedzenie mięsa to coś złego? Nie. Oświadczę nawet, być może kontrowersyjną opinię, że tylko dzięki mięsożerności nasz gatunek rozwinął się tworząc zaawansowaną technologicznie cywilizację. Na czym opieram tą teorię? 

Łagodni roślinożercy mają dostęp do pokarmu w sposób najprostszy z możliwych, zwyczajnie idzie sobie przed siebie i je to co rośnie na ziemi albo na drzewach (krzewach). Nie wymaga to wysiłku intelektualnego. Zagrożenie ze strony mięsożerców zmusza jej jedynie do ucieczki w życie stadne, co dodatkowo wzmacnia je i daje pozytywną selekcję naturalną. Słabe i chore jednostki są eliminowane, bo oczywiście napastnicy nie będą sobie łowów utrudniać, ale pożrą te które będzie najłatwiej upolować. 

Życie drapieżnika nie jest już takie łatwe. Obiekty ich zainteresowań nie czekają pokornie na egzekucję, ale uciekają a nawet często bronią się skutecznie. To wymaga większej sprawności umysłowej, niezależnie od tego czy łowią swoje ofiary indywidualnie, czy stadnie. W drugim przypadku dodatkowo współdziałanie wymaga stosowania taktyki a to już kolejny krok do myślenia. 

Oczywistym wydaje się wniosek, że tylko gatunki drapieżne mogą osiągnąć umiejętność rozwoju doprowadzającą do myślenia abstrakcyjnego i tworzenia skomplikowanych struktur społecznych, cywilizacji. 

Czy mięsożerność jest nam jeszcze potrzebna? Niestety tak, organizm ludzki nie zmieni się, potrzebuje białka zwierzęcego, to nie krwawa fanaberia, ale nieodłączna cecha naszego gatunku. Dopóki nie uda nam się opracować technologii tworzenia sztucznego mięsa, pozostaje dążenie do jak najbardziej humanitarnego pozbawiania życia zwierząt rzeźnych, tak by ich cierpienia zminimalizować. 

(dokończenie jutro) 

Zdjęcie pobrane z: https://pixabay.com/pl/photos/owiec-zwierz%C4%99ta-%C5%82adny-charakter-3727049/ 

Autor: 9883074. 

Pixabay License. 

Obraz skadrowany. 

Część I: http://prawalodz.pl/zakaz-spozywania-miesa-1 

Część III: http://prawalodz.pl/zakaz-spozywania-miesa---cz-iii 

O Autorze

 images  images img 20180914 145412

Paweł Wiśniewski

Paweł Wiśniewski – ekonomista, nauczyciel, przedsiębiorca, dziennikarz. Ukończył Uniwersytet Łódzki. Od roku 2014 zaangażował się w życie polityczne, w 2017 przystąpił do nowo-tworzonej partii Porozumienie J. Gowina. Od 1 kwietnia 2019 roku zawiesił działalność polityczną. Autor prac: „Analiza demograficzna krajów Ameryki Łacińskiej w latach 1944-1973”, oraz „Omówienie programu partii Koalicja Odnowy Rzeczpospolitej Wolność i Nadzieja – aby słowo, słowem było”. W latach 2016-18 pełnił funkcję redaktora naczelnego miesięcznika społeczno-kulturalnego „Głos Łodzi”. W roku 2017 założył „Klub Najwyższego Czasu w Łodzi”. Wraz ze Stowarzyszeniem Robotników Chrześcijańskich i Klubem ProPolonia, współorganizator prelekcji polityczno-historycznych. Inicjator powstania portalu „Prawa Łódź”, którego ideą jest propagowanie treści centro-prawicowych, przy zachowaniu otwartości dla poglądów odmiennych. Zgodnie z maksymą: „Prawicowość to prawość, tym samym poszanowanie dla ludzi myślących inaczej”.

Komentarze (0)

Napisz komentarz